Matka, kucharka i pierwsza kulinarna celebrytka. Mowa o Lucynie Ćwierczakiewiczowej, kobiecie naprawdę wielkiego formatu. Stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych Polek wieku XIX. Ogromny rozgłos i sukces zapewniło jej wydanie bestselerowych książek kucharskich, poradników oraz kalendarzy. Jednym słowem umiejętności kucharskie, ale też hardy charakter i niezwykle ostry język zapewniły jej sławę. Do szczęścia brakowało jej jednak dziecka, którego nie była zdolna samodzielnie urodzić. Zaadoptowała więc małą dziewczynkę imieniem Tośka. Tośka została przez Lucynę wychowana w sposób nad wyraz surowy, bez pobłażania. Dziewczynka zdominowana przez matkę nie zaznała prawdziwego, domowego ciepła, ani zbytniej miłości. Jak zatem wyglądało jej dorastanie u bogu nieco apodyktycznej Lucyny, kobiety legendy, najsłynniejszej polskiej kucharki?


Źródło opisu i fotografii: Archiwum CKiBP